
Când se inițiază un demers de evaluare sau intervenție psihologică mulți clienți se blochează când aud de semnarea contractul de prestări servicii și de documentele ce sunt necesare în dosarul personal și precizează că nu doresc să semneze un contract sau chiar sistează intevenția din temerea legată de confidențialitate și răspunderile ce survin semnării unui contract.
Din păcate încă se resimte în atitudinea clienților un anumit disconfort în beneficierea de servicii psihologice profesionale ca și cum ar fi un stigmat, o rușine sau o etichetă cum că “este nebun” sau “este incapabil să își resolve singur problemele” sau o temere privind confidențialitatea informațiilor discutate în procesul terapeutic și pur și simplu prin semnarea contractului.
În realitate, rolul și scopul contractului de prestări servicii în intervenția psihologică este de PROTECȚIE!
Contractul de prestări servicii psihologice este un formular tipizat eliberat de Colegiul Psihologilor din România, aplicabil tuturor psihologilor recunoscuți de Colegiu care își desfășoară activitatea ÎN LEGALITATE, conform normelor și procedurilor Colegiului și implicit ale ANAF-ului.
Contractul de prestări servicii psihologice presupune un acord legal între psiholog și clientul său în care atât psihologul cât și clientul au drepturi și obligații:
PSIHOLOGUL are dreptul să demareze procesul de evaluare și/sau intervenție psihologică, așa cum solicită clientul beneficiar și să fie remunerat pentru munca prestată, fiindu-i respectată integritatea personală și profesională, iar
CLIENTUL are dreptul să beneficieze de asistența unui psiholog, de formarea, ghidajul și experiența dobândită a psihologului. Clientul are DREPTUL LA CONFIDENȚIALITATE, clauză care, prin semnarea contractului de prestări servicii OBLIGĂ psihologul să nu dea date și informații nominale despre client în NICIO SITUAȚIE în afara cabinetului și a ședințelor psihologice. Clientul are dreptul la onorarea ședințelor psihologice de către psiholog în programul stabilit contractual și de a primi toate informațiile solicitate, inclusiv documente eliberate către instituții terțe, cum ar fi Judecătoria, Tribunalul, poliția, instituțiile de învățământ, comisiile medicale sau de handicap, documente care de altfel în absența semnării unui contract de prestări servicii nu pot fi eliberate sau recunoscute legal de nicio instituție.
Contractul de prestări servicii este un ACORD care obligă psihologul la prestarea unui serviciu legal și profesional și protejează clientul din punctul de vedere al intimității sale psihice și emoționale, asigurându-i calitatea și profesionalismul intervenției.
Contractul de prestări servicii este UN ACT ASUMAT al celor două părți în care psihologul își asumă responsabilitatea pentru demersul terapeutic, iar clientul își asumă responsabilitatea pentru veridicitatea datelor și implicarea sa în obținerea obiectivelor pe care și le-a propus.
Psihologul are obligația de a oferi clientului toate informațiile necesare privind demersul terapeutic și a de a obține acordul acestuia în intervenție, respectându-i obiectivele și ritmul personal, iar clientul are obligația de a se informa și a alege psihologul privind competențele și experiența sa în funcție de nevoia specifică a clientului.
Psihologia conține mai multe ramuri de aplicabilitate diferite care necesită acreditări, certificate, formări și dezvoltare a psihologului diferite. Este greșită concepția că un psiholog poate fi specializat în toate domeniile aplicative ale psihologiei dacă are doar o diplomă de licență. La fel cum atunci când mergem la medic alegem specialitatea și medicul specialist, la fel este și cu psihologul.
În alegerea psihologului este responsabilitatea clientului să se informeze privind ramura psihologiei în care solicită intervenția și să aleagă un psiholog care are competențele și experiența necesare să îl asiste. Dacă are dificultăți privind alegerea ramurii potrivite nevoii sale, este necesar să ceară o recomandare sau o ghidare de la o persoană specializată în domeniu.
În contractul de prestări servicii clientul este protejat prin stabilirea de comun acord de la începutul intervenției a unui anumit număr de ședințe psihologice și care poate fi prelungit la solicitarea scrisă a clientului. Dacă nu se pot sau nu se mai dorește susținerea ședițelor psihologice clientul poate încheia oricând prestarea de servicii psihologice în baza unei cereri scrise de solicitare a încheierii contractului fără obligativitatea de a specifica motivul.
Psihologul este diferit de medicul psihiatru, chiar dacă de multe ori colaborează împreună. Medicul psihiatru se ocupă de diagnosticarea și tratamentul medicamentos al tulburărilor psihice, psihologul se ocupă de dinamica psihică, mentală și emoțională și mecanismele interne de apărare. Cu alte cuvinte, psihologul are în vedere funcționarea, adaptarea, armonizarea, echilibrarea și satisfacerea întregii vieți a omului.
Consultăm un psiholog atunci când avem dificultăți, incertitudini, confuzii, însă avem structură logică coerentă și control pe acțiunile noastre și consultăm un psihiatru atunci când mintea și acțiunile scapă de sub control. Să cer o evaluare și o intervenție psihologică nu este o rușine, ci înseamnă că am grijă de mine, mă iau în serios și îmi doresc să găsesc și să aplic soluții cu care să îmi fie bine mie și celor pe care îi iubesc.
Psihologul te ajută să fii tu așa cum îți dorești și ai nevoie, iar contractul de prestări servicii asigură protecția și beneficiul tău atunci când este necesară intervenția unei persoane în intimitatea ta!
Psiholog psihoterapeut Harbur Elena