Cu toții avem o parte din noi pe care o știm, putem să o explicăm și să o arătăm, să ne mândrim cu ea. În toți însă există și o parte pe care nu vrem să o știm, nu o vedem, preferăm să ne imaginăm că nu există. Aceasta este așa numita “umbră”. Ea este acea parte inacceptabilă din noi înșine, un fel de ființă inferioară, care dorește să facă ceea ce este interzis. Ea conține acele aspecte din noi înșine pe care le negăm, de care ne este rușine sau teamă, emoții, gânduri de care ne simțim vinovați.
De cele mai multe ori doar simțim umbra din noi și preferăm să o ignorăm, să spunem ceva de genul “nu știu ce mi-a venit să simt sau să fac asta, eu nu sunt așa”… Dar ea există chiar dacă noi nu o dorim, ea este parte din noi la fel cum este și ceea ce ne place sau recunoaștem la noi. Ele funcționează împreună, se susțin și se motivează una pe alta, se ajută, dar se și resping uneori. Acesta este momentul când începem să simțim disconfort, stres, presiune, confuzie, frică.
Corpul este cel care semnalează cel mai bine atunci când există o discrepanță între cele două, când ne dorim ceva dar facem altceva, când ne este frică de ceva, dar în mod paradoxal doar cu asta ne întâlnim… Exteriorul ne reflectă interiorul!
Corpul nostru exprimă fricile, complexele sau frustrările, tot ceea ce nu vrem să știm sau nu recunoaștem că simțim. Tocmai dezacordul dintre aceste două părți ale noastre ne duce la boală. Metaforic vorbind, încărcătura negativă a acestor frustrări constante este un fel de otravă pentru organism. În timp, suferința psihică reprimată, înghițită, se manifestă ca suferință fizică. Astfel ajungem să fim constrânși să apelăm la un specialist din domeniul sănătății fizice sau psihice.
În ceea ce privește sănătatea fizică, știm cam ce se întâmplă: facem analize, primim un tratament pe care îl urmăm, iar durerea și boala pot trece. Vom crede că am scăpat și o perioadă ne liniștim fiind convinși că am rezolvat problema definitiv. Dar mintea noastră nu se lasă păcălită și conflictul, rămânând activ, se va manifesta din nou. Apare din nou durerea, boala. Poate nu la fel și în același loc, dar își va căuta un loc sensibil din corp în care să se manifeste.
Când bolile noastre vorbesc despre noi, despre ceea ce ne macină, despre ceea ce ascundem, atunci avem nevoie de un psiholog. Să fii atent la ceea ce se întâmplă în interiorul tău, asistat de un specialist în domeniu este un mod de a-ți păstra sănătatea!
Desigur, viata este astfel creeată încât nimeni nu este scutit de conflicte, tensiune sau complexe. Dar ele vin în viața noastră NU ca să ne blocheze și să ne îmbolnăvească, ci ca să ne ajute, ele ne împing spre evoluție, spre mai bine, ne provoacă să ne armonizăm și să învățăm să trăim în acord cu nevoile și dorințele noastre. Specialistul în domeniu este ghidul care te va ajuta să afli, să vezi, să cunosti, este cel care te ajută și te susține să fii tu, așa cum ai nevoie să fii.
Darul unic al Umbrei constă în ceea ce îți oferă ca să te simți întreg, astfel încât să nu mai ai nevoie de învelișuri sau măști care să te protejeze. Nu mai este nevoie să te prefaci că ești mai mult sau mai puțin decat altcineva, să-i manipulezi pe ceilalți pentru a te percepe într-un anumit fel. Ești pur și simplu tu însuți, desăvârșit prin imperfecțiunile tale, perfect prin nedesăvârșirea ta.
Psiholog psihoterapeut Harbur Elena