Conform studiilor cauzele cancerului sunt multiple: pornind de la programarea genetică, alimentație, stres, până la viruși și multe altele. Adevărul este ca de obicei, undeva la mijloc. Adică indiferent de motivul care a declanșat boala cu siguranță a existat în evoluția bolnavului un cumul de factori. Diagnosticul de cancer este greu de suportat atât pentru bolnav cât și pentru familia acestuia datorită iminenței morții. Odată cu primirea unui astfel de diagnostic, realitatea celor implicați se schimbă brusc și dramatic. Pentru pacientul diagnosticat apare frica de moarte, de spitalizare, de tratamente dureroase și de respingere, izolare iar pentru familia lui frica de abandon, sentimentul neputinței, furia.
Tratamentul unei astfel de boli este lung și dificil, deseori atât pacientul diagnosticat cât și familia sa având sentimentul epuizării și inutilității. Conform studiilor specialiștilor cancerul poate fi vindecat. Metoda de vindecare însă nu este doar medicamentoasă, așa cum a fost luat în considerare până acum. Cu siguranță că tratamentul medicamentos este extrem de important, însă cercetările arată că dacă la acesta se adaugă și componenta motivațională prin consiliere psihologică, șansele de recuperare sunt mult crescute.
S-a demonstrat științific că o abordare holistică în tratamentul unei boli incurabile cum este cancerul a avut ca efect vindecarea pacienților în majoritatea cazurilor. Astfel pacienții care pe lângă tratamentul medicamentos și monitorizarea permanentă și-au schimbat regimul de viață în sensul schimbării alimentației dar și a perspectivei asupra vieții și-au mărit durata de viață până la 10 ani peste limita prognosticată.
Este dificil în cazul unei boli cum este cancerul, când drama zilnică a pacientului este durerea și apropierea morții să poți vorbi despre o perspectivă pozitivă asupra vieții. Însă, în mod paradoxal exact de asta are nevoie bolnavul de cancer și familia lui. Într-un astfel de caz, perspectiva pozitivă asupra vieții nu înseamnă să negăm realitatea și să ne imaginăm că nu există boala, ci să înțelegem ce anume ne-a adus în situația aceasta, să acceptăm că face parte din realitatea noastră de zi cu zi și să căutăm metoda prin care să ne bucurăm de ceea ce avem în mod real și concret în viața noastră: de suportul familiei, de toate realizarile obținute, de hobby-urile de care nu am avut timp niciodată până acum. Din această nouă perspectivă boala este motivul care ne aduce mai aproape de familie, de Dumnezeu și de sine, apropie membrii familiei, reglează relațiile importante din viața noastră în sensul apropierii și aprofundării.
În tratamentul cancerului familia are un rol foarte important, este motorul care susține lungile luni de tratamente și motivația bolnavului în lupta pentru viață. Tocmai de aceea este foarte importantă acceptarea emoțiilor atât ale bolnavului cât și ale familiei sale, stabilirea unei comunicări deschise, eficiente și afectuoase între toți membrii, ascultarea fără a fi copleșiți, depășirea resentimentelor, încurajarea responsabilității și participării bolnavului la propria vindecare, să se recompenseze orice demers către sănătate și mai puțin comportamentele de deplasare a responsabilității către alte persoane.
Consilierea psihologică a bolnavului de cancer și a familiei sale este secretul obținerii vindecării și șansa către o nouă viață, altfel decât cea de până acum. Boala în sine este o provocare, un strigăt al organismului către nevoia de schimbare. Nu este ușor să schimbi tot ce ai știut să faci în viață, însă schimbarea de data aceasta aduce viață!
Psiholog psihoterapeut Harbur Elena